m膮ka migda艂owa

Warto艣ci od偶ywcze na 100g: 572kcal(2393kJ)/ T艂uszcz: 52g (kwasy t艂uszczowe nasycone :4,74g)/ W臋glowodany: 20,5g(cukry:4,2g)/ B艂onnik:12,9g/ Bia艂ko:20g/ s贸l:<0,01g

O s艂贸w kilka

Czy wiesz, 偶e migda艂y to jedne z najd艂u偶ej uprawianych orzech贸w na聽 艣wiecie?? Migda艂owiec pospolity pierwotnie spotykany tylko w Azji na przestrzeni lat zosta艂 rozprzestrzeniony po ca艂ym 艣wiecie. Uprawy tej d艂ugowiecznej ro艣liny, osi膮gaj膮cej wysoko艣膰 nawet kilkunastu metr贸w, 聽 mo偶na spotka膰聽 m.in. w Afryce, Stanach Zjednoczonych, a nawet w niekt贸rych krajach Europy takich jak Francja, W艂ochy czy Hiszpania. Migda艂y mog膮 nie tylko stanowi膰 szybk膮 i zdrow膮 przek膮sk臋, ale tak偶e mog膮 by膰 u偶yte do produkcji mas艂a orzechowego, m膮ki migda艂owej, kt贸ra jest 艣wietnym zamiennikiem dla m膮k zawieraj膮cych gluten, czy bardzo popularnego w cukiernictwie marcepanu. Jednak migda艂y maj膮 do zaoferowania znacznie wi臋cej ni偶 smak. Orzechy te to kopalnia witamin i sk艂adnik贸w od偶ywczych, dzi臋ki kt贸rym wp艂ywaj膮 na nasze zdrowie i samopoczucie.聽 Co zyskujemy wprowadzaj膮c je do swojej diety?

  • Dzi臋ki du偶ej zawarto艣ci zdrowych jednonienasyconych kwas贸w t艂uszczowych oraz antyoksydant贸w migda艂y korzystnie wp艂ywaj膮 na ci艣nienie i poziom cholesterolu we krwi i tym samym przeciwdzia艂aj膮c chorobom uk艂adu kr膮偶enia.

  • Zawarte w migda艂ach ryboflawina i l-karnityna wspomagaj膮 prac臋 m贸zgu, spowalniaj膮 proces starzenia si臋 m贸zgu, 艂agodz膮 negatywne skutki zwi膮zane ze stresem oksydacyjnym oraz wspomagaj膮 zdolno艣ci poznawcze oraz pami臋膰.

  • Magnez i mangan zawarte w tych orzechach wspomagaj膮 koncentracje, zwi臋kszaj膮 odporno艣膰 organizmu, dzia艂aj膮 przeciwbakteryjnie oraz chroni膮 przed wolnymi rodnikami. Magnez dodatkowo jest pomocny w walce z bezsenno艣ci膮, stresem czy skurczami mi臋艣ni.

  • Dzi臋ki du偶ej zawarto艣ci zdrowych kwas贸w t艂uszczowych migda艂y spowalniaj膮 uwalnianie si臋 glukozy do krwi, dzi臋ki czemu nie do艣wiadczymy nag艂ego spadku energii, co wi臋cej sprawiaj膮, 偶e czujemy syto艣膰 d艂u偶ej co mo偶e sprzyja膰 utracie wagi, a tak偶e pomagaj膮 w przyswajaniu przez organizm witamin rozpuszczalnych w t艂uszczach.

  • Migda艂y s膮 bogatym 藕r贸d艂em witamin z grupy B, kt贸re korzystanie wp艂ywaj膮 na parc臋 uk艂adu nerwowego, reguluj膮 procesy metaboliczne zachodz膮ce w kom贸rkach cia艂a, redukuj膮 objawy zespo艂u napi臋cia przedmiesi膮czkowego, a dzi臋ki zawarto艣ci witaminy b9(kwasu foliowego) s膮 艣wietne dla kobiet spodziewaj膮cych si臋 dziecka, poniewa偶 zapobiegaj膮 wadom p艂odu.

Kto by pomy艣la艂, 偶e taki ma艂y niepozorny orzeszek b臋dzie mia艂 tak du偶y wp艂yw na nasz organizm. Zdecydowanie warto wprowadzi膰 go do swojej codziennej diety. Je艣li jednak nie masz pomys艂u na to jak wykorzysta膰 migda艂y lub m膮k臋 migda艂ow膮 to zapraszamy do Turlaj klopsa, gdzie ten cenny sk艂adnik mo偶esz znale藕膰 w naszych zdrowych s艂odko艣ciach, a osoby, kt贸re lubi膮 w艂asnor臋cznie stworzy膰 co艣 s艂odkiego zach臋camy do nabycia naszego ebooka z przepisami na szybkie,聽 pyszne i w 100% wega艅skie desery z kubeczka

Bibliografia:

https://draxe.com/nutrition/almonds-nutrition/