klopsy batatowe

Delikatne, słodko-pikantne klopsy z batata, fasoli i imbiru oraz prażonego sezamu i słonecznika.

Skład: batat, fasola, czosnek, sos sojowy, cebula, płatki jaglane, sezam, słonecznik, ocet jabłkowy, olej kokosowy, imbir

Wartości odżywcze małej porcji: 114 kcal / 4gB / 3gT / 19gW

Wartości odżywcze dużej porcji: 205 kcal/ 7gB/6gT/33gW

O słów kilka

Każda babcia wie, że najlepszym sposobem na przeziębienie jest jedzenie czosnku. Jednak jego silny i nieprzyjemny zapach odstrasza nie tylko wampiry. Co kryje się w tej małej białej główce i czy może jednak warto sięgać po nią częściej niż tylko w czasie choroby?

Choć już w starożytności poznano się na niezwykłych właściwościach bakteriobójczych czosnku, to dopiero w 1944 r. wyizolowano substancję odpowiedzialną zarówno za charakterystyczny zapach jak i właściwości antybakteryjne – allicynę.

Zawarte w czosnku siarkowe związki lotne nie tylko świetnie radzą sobie z przeziębieniem i infekcjami górnych dróg oddechowych, ale mogą także zapobiegać rozwojowi nowotworów. Co więcej, rozszerzając naczynia krwionośne, przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi.

Jedzony codziennie, czosnek korzystnie wpływa na poziom cholesterolu obniżając poziom „złej frakcji” LDL i podwyższając poziom „dobrej frakcji” HDL.

Spożywając czosnek, dostarczamy organizmowi takich składników odżywczych jak witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez oraz fosfor, które korzystnie wpływają na naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu żylaków i pajączków.

Dzięki zawartym w czosnku antyutleniaczom, które zabijają wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu nowych, komórki organizmu starzeją się wolniej.

W naszych potrawach staramy się zamknąć dla Was to co natura ma dla nas najlepszego, dlatego czosnek znajdziecie w naszych sosach, klopsach i zupach.  Wpadnij do nas na jeden z naszych przysmaków, a nawet w deszczową pogodę nie straszne Ci będą bakterie i wirusy.