penne kukurydziane

Sk艂ad: m膮ka kukurydziana, olej rzepakowy, s贸l

Warto艣ci od偶ywcze ma艂ej porcji: 177 kcal / 3gB / 0gT / 40gW

Warto艣ci od偶ywcze du偶ej porcji: 355 kcal / 6gB / 1gT / 79gW

O s艂贸w kilka

Kukurydza zwyczajna, to gatunek ro艣liny jednorocznej pochodz膮cej z Meksyku, gdzie uprawiana by艂a ju偶 co najmniej 4,5 tys. lat p.n.e. Do Polski zosta艂a przewieziona z Rumunii lub W臋gier w XVIII wieku i do dzi艣 wykorzystywana jest na szerok膮 skal臋. Dla nas kolba kukurydzy bywa mi艂ym wspomnieniem z wakacji, kiedy wygrzewaj膮c si臋 na piasku wcinali艣my pyszn膮, ciep艂膮, chrupi膮c膮 kukurydz臋 z budki od mi艂ego pana. A co tak naprawd臋 kryje w sobie kukurydza?聽

Znajdziemy w niej聽du偶膮 ilo艣膰 antyoksydant贸w. R贸偶ne odmiany kolor贸w ziaren wyr贸偶niaj膮 si臋 innymi kombinacjami fitosk艂adnik贸w i warto艣ci od偶ywczej.聽

Najpopularniejsza i najbli偶sza nam,聽kukurydza 偶贸艂ta, jest przede wszystkim 藕r贸d艂em聽karotenoid贸w, kt贸re odpowiedzialne s膮 za jej kolor. Obfituj膮ce w lutein臋 i zeaksantyn臋 ziarno聽wspiera nasz wzrok i chroni przed zwyrodnieniem plamki 偶贸艂tej.聽

Dodatkowo, karotenoidy wykazuj膮c dzia艂anie antyoksydacyjne wspomagaj膮 nasz uk艂ad odporno艣ciowy聽oraz wspaniale chroni膮 sk贸r臋 przed szkodliwym dzia艂aniem stresu oksydacyjnego.

Pomaga utrzyma膰聽dobr膮 kondycj臋 naszych jelit,聽a ta poprawia nasz膮 odporno艣膰. Zawarty w kukurydzy聽b艂onnik korzystnie wp艂ywa na pasa偶 jelitowy wa偶ny dla zdrowia naszych jelit. Ponadto b艂onnik, b臋d膮cy po偶ywk膮 dla bakterii jelitowych, metabolizowany jest przez nie do kr贸tko艂a艅cuchowych kwas贸w t艂uszczowych (SCFA). Wartym uwagi jest powstaj膮cy w贸wczas kwas mas艂owy pozytywnie oddzia艂uj膮cy na warstw臋 艣luzu, a tym samym b艂on臋 jelit. Za to same SCFA odpowiadaj膮 za utrzymanie r贸wnowagi przeciw- i prozapalnej聽wspieraj膮c tym samym uk艂ad odporno艣ciowy.

Kukurydza to 艣wietne 藕r贸d艂o w臋glowodan贸w z艂o偶onych. Jej podstaw臋 stanowi skrobia聽daj膮ca uczucie syto艣ci na d艂u偶ej.聽 Na syto艣膰 po posi艂ku wp艂ynie r贸wnie偶 spora zawarto艣膰 bia艂ka ro艣linnego, a je艣li dodatkowo spo偶yjesz j膮 w po艂膮czeniu z tofu- uzupe艂nisz zawarto艣膰 lizyny i tryptofanu zapewniaj膮c sobie lepsze wykorzystanie aminokwas贸w.

Ziarno kukurydzy, a tak偶e jej przetwory, mog膮 stanowi膰聽艣wietn膮 poda偶 energii.聽Je艣li jeste艣 sportowcem, dopiero wr贸ci艂e艣 z d艂ugiej wyprawy rowerowej albo masz przed sob膮 ci臋偶ki trening, z pewno艣ci膮 docenisz mo偶liwo艣膰 szybkiego zastrzyku energii. Jej lekkostrawna forma odci膮偶y Tw贸j uk艂ad pokarmowy zapewniaj膮c komfort podczas wysi艂ku.

Jest naturalnie bezglutenowa. Stanowi dobr膮 alternatyw臋 dla innych zb贸偶 zawieraj膮cych gluten u os贸b z celiaki膮, z nieceliakaln膮 nietolerancj膮 glutenu lub os贸b chc膮cych zrezygnowa膰 ze zb贸偶 glutenowych z innych wzgl臋d贸w.聽

Warto wspomnie膰, 偶e kukurydza zawiera witaminy i minera艂y. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, wit. E, a tak偶e prowitamin臋 A czy selen, magnez. Odpowiednia poda偶 sk艂adnik贸w mineralnych i witamin pozwala utrzyma膰 homeostaz臋 organizmu.