spaghetti z marchewki

Sk艂ad: marchew 100%

Warto艣ci od偶ywcze ma艂ej porcji: 32 kcal / 1gB / 0gT / 10gW

Warto艣ci od偶ywcze du偶ej porcji: 65 kcal / 2gB / 0gT / 21gW

O s艂贸w kilka

Marchew jest uwa偶ana za jedn膮 z najpopularniejszych ro艣lin korzeniowych na 艣wiecie. Jest 艂atwo dost臋pna o ka偶dej porze roku, smaczna i mo偶na spo偶ywa膰 j膮 na wiele sposob贸w!

Co takiego kryje w sobie marchew?

Przede wszystkim jest niskokalorycznym warzywem – 100g to tylko 33 kcal! Idealnie nadaje si臋 wi臋c na niskokaloryczn膮 i wysokoobj臋to艣ciow膮 przek膮sk臋 i zarazem jedn膮 z pi臋ciu porcji warzyw dziennie rekomendowan膮 przez WHO. 馃檪

Sw贸j kolor zawdzi臋cza karotenoidom, a najwa偶niejszym z nich o dzia艂aniu przeciwutleniaj膮cym jest beta – karoten – prekursor witaminy A. Wiele bada艅 wykaza艂o, 偶e ma on kluczowe znaczenie dla poprawy odporno艣ci organizmu, zdrowia sk贸ry, oczu, walki z wolnymi rodnikami i prewencji chor贸b serca, nowotwor贸w, czy przewlek艂ych stan贸w zapalnych.

Poza spor膮 zawarto艣ci膮 beta – karotenu, dostarcza du偶e ilo艣ci witamin C, E i K, pewne ilo艣ci witaminy D oraz minera艂贸w takich jak magnez, wap艅 i potas odpowiedzialny za utrzymanie prawid艂owego ci艣nienia krwi.

Spo偶ycie marchwi mo偶e wzmacnia膰 uk艂ad odporno艣ciowy, chroni膰 przed udarem, niedokrwiennym m贸zgu, wysokim ci艣nieniem krwi, zapaleniem staw贸w czy nawet infekcjami dr贸g moczowych. Dlatego w艣r贸d os贸b ryzyka zaleca si臋 wysokie spo偶ycie intensywnie pomara艅czowych warzyw, w tym w艂a艣nie marchwi!

Ponadto wysokie st臋偶enia alfa – i beta – karotenu we krwi s膮 r贸wnie偶 zwi膮zane z ni偶szym ryzykiem mia偶d偶ycy.

Jako i偶 jest warzywem bogatym w b艂onnik zar贸wno we frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej – ok. 3,5 g na 100 g, reguluje poziom cholesterolu we krwi i spowalnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu. Dlatego jej w艂膮czenie do diety, zw艂aszcza surowej marchwi, mo偶e by膰 bezpieczne nawet dla osoby choruj膮cej na cukrzyc臋.

Dba o nasze oczy! Zawarte w marchwi luteina i zeaksantyna zmniejszaj膮 ryzyko utraty wzroku zwi膮zanej z wiekiem, a beta – karoten zmniejsza ryzyko wyst膮pienia zwyrodnienia plamki 偶贸艂tej, za膰my, a nawet 艣lepoty.

Jako nieocenione 藕r贸d艂o przeciwutleniaczy, polifenoli chroni organizm przed dzia艂aniem szkodliwych wolnych rodnik贸w i uszkodzeniami DNA.

Co ciekawe, dodatek marchwi do posi艂ku zwi臋ksza produkcj臋 偶贸艂ci, a wi臋c poprawia zdolno艣膰 organizmu do trawienia t艂uszczu.

Marchew znajduje r贸wnie偶 zastosowanie w dietach lekkostrawnych odci膮偶aj膮cych uk艂ad pokarmowy, dietach rozszerzaj膮cych dla dzieci ze wzgl臋du na swoj膮 lekkostrawno艣膰 i nisk膮 alergenno艣膰.